Jakabfilm

Jakab (és Ráhel) filmjei

Szavazás

1956

2010.10.22. 20:26 Nádori Gergely

Kedves gyerekek! Mi az 1956. X. 23.-os forradalom? Én most ezt elmesélem nektek. Gonosz kommunisták uralták a világot akkor. Hazudoztak, mint az őrült és a vezető Rákosi Mátyás volt. Amikor mindenki meglátta, tapsolni kellett és ezt kellett kiabálni: Éljen Rákosi Mátyás! Gonosz dolgokat tettek, elvették mindenüket, ami csak volt, minden nagyon drága volt, az emberek mind szegények voltak. A gonosz kommunistáknak az oroszok segítettek, ezért az oroszokat, mint isteneket dicsérték. Sőt, az orosz uralkodónak Sztálinnak óriási szobrot csináltak. Az országból nem lehetett kimenni, mert lezárták mindenhol az utat.

1953-ban meghalt Sztálin, ez a magyaroknak egy fény volt, egy jel. Egy olyan fény, hogy már ők győztek.

Egyszer csak a Bem apó szobránál összeállt sok-sok magyar és azt mondták: Ez így tovább már nem mehet, szabadságot akarunk, mi szabadok vagyunk! És ekkor egy óriási vonulás kezdődött el. Elmentek a Margit-hídhoz, utána a Parlamenthez. Ott elkezdtek tüntetni és ezt mondták: Legyen Nagy Imre az ország vezetője! Ekkor orosz katonák jöttek a magyarok elkezdtek barátkozni az orosz katonákkal. És képzeld el, egy tank orosz címerrel és rajta egy magyar zászló. A forradalomban aztán elmentek a Parlamenthez és a kommunisták elkezdtek lövöldözni. Ekkor a magyarok bedurvultak, puskákat szereztek, elfoglalták a rádiót, belebeszéltek! És ennek az a jelképe, hogy a magyar bármit megtehet, ha nagyon akarja. Gondolj bele, még gyerekek is harcoltak! Ne csodálkozz, ha a nagybácsikád talán Amerikában van vagy Németországban, mert akkor nagyon sokan elmenekültek. Nagy Imréék is elmenekültek Romániába, amikor visszajöttek Budapestre, kivégezték őket.

Nádori Jakab írta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jakabfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr172391715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása